Basisschool Heizijde in Lebbeke wint gezondste festival van België

Oog voor Lekkers sluit schooljaar af: 3,5 miljoen porties fruit, groenten en melk

header 1108x500 oog voor lekkers.jpg

Op de sappige beats van Nico, Sieg, Dempsey en Maureen leefden de leerlingen en leerkrachten van de Vrije Basisschool Heizijde in Lebbeke zich vandaag enthousiast uit. Zij wonnen dan ook de hoofdprijs van de Oog voor Lekkers-wedstrijd die kinderen nog meer wil stimuleren tot gezonde eetgewoontes. Het smaakfestival is meteen ook de afsluiter van Oog voor Lekkers 2018-2019, waaraan dit jaar 1.100 Vlaamse scholen deelnamen. Goed voor meer dan 3,5 miljoen porties fruit, groenten en melk voor 255.000 leerlingen.

Gezonde foodtruck

Een gezonde foodtruck met fruitspiesjes, smoothies, hapklare groenten, glaasjes melk… de 143 leerlingen en de leerkrachten van VBS Heizijde in Lebbeke waren vrijdag blij verrast met de gezonde lekkernijen van Oog voor Lekkers. Dit Vlaams-Europese initiatief, dat kinderen gezonde eetgewoontes wil bijbrengen, daagde de afgelopen 10 weken alle Vlaamse scholen uit met leuke en leerrijke opdrachten rond fruit, groenten en melk.

Niet minder dan 230 scholen schreven zich in voor de wedstrijd vol gezonde inspanningen, waarbij VBS Heizijde dus met de hoofdprijs aan de haal ging. Ex-Helden Nico, Sieg, Dempsey en Maureen én Oog voor Lekkers-mascottes Slurp & Slice tekenden voor coole optredens tijdens dit gezonde festival.

Sofie Rottiers, directrice lager onderwijs VBS Heizijde: "Een heerlijke prijs! Als school hechten we veel belang aan gezonde voeding en doen we elk jaar veel inspanningen om onze leerlingen bewust te maken van gezonde keuzes. Met ‘Oog voor Lekkers’ kan dit op een speelse, uitdagende en interactieve manier, waardoor er een aanstekelijk enthousiasme ontstaat. Missie geslaagd dus!”

 

Wortel en appel zijn het populairst

Het festival is meteen ook de afsluiter voor Oog voor Lekkers 2018-2019. Dit schooljaar namen zo’n 1.100 Vlaamse scholen deel, goed voor 255.000 leerlingen die wekelijks samen smulden van een gezond tussendoortje. Zo werden er, met Vlaamse en Europese subsidies, meer dan 3,5 miljoen porties fruit en groenten en melk verdeeld.

Als meest populaire groenten noteert Oog voor Lekkers wortel, tomaat en komkommer. Wat fruit betreft, trakteerden de scholen hun leerlingen het liefst op appel, peer en mandarijn. Maar de leerlingen proefden ook van minder gekende soorten zoals de kaki.

Nele Vanslembrouck, woordvoerder van het departement Landbouw en Visserij: “Door een grote variëteit aan seizoensgebonden fruit en groenten – waaronder ook minder traditionele soorten – en melkproducten aan te bieden leren kinderen nieuwe smaken ontdekken. Ze proeven in groep, kunnen hun ervaringen onderling uitwisselen en over gezonde eetgewoontes praten. Het project zorgt ervoor dat kinderen ook thuis meer bereid zijn om iets nieuws te proeven. Hun positieve ervaringen en reacties stimuleren de ouders op hun beurt om een gezond tussendoortje mee te geven in de boekentas.”

Vanaf september kunnen alle Vlaamse basisscholen zich opnieuw inschrijven voor de subsidie van Oog voor Lekkers. Alle info via oogvoorlekkers.be

Bovendien staat er ook voor het secundair onderwijs een actie gepland, meer info na de zomervakantie.


Over ‘Oog voor Lekkers’ – oogvoorlekkers.be

‘Oog voor Lekkers’ – het vroegere Tutti Frutti en Melk op School – is een Vlaams-Europees initiatief voor de promotie van gezonde tussendoortjes op school. Met dit project wil de Vlaamse overheid kleuters en leerlingen van het lager onderwijs en leerlingen van het buitengewoon lager en buitengewoon secundair onderwijs gezonde gewoontes aanleren.

Vlaamse scholen kunnen zich inschrijven voor de subsidiëring van 1 portie fruit of groente en/of 1 portie melk per leerling per week voor een periode van 10 of 20 weken. ‘Oog voor Lekkers’ ondersteunt scholen en leerkrachten bovendien met lesmateriaal over gezonde voeding (bv. De Proefkampioen voor kleuters) om zo de kans op duurzame gedragsverandering bij de leerlingen te verhogen. 1.100 Vlaamse scholen namen in het schooljaar 2018 - 2019 deel aan ‘Oog voor Lekkers’ en lieten zo 225.000 leerlingen proeven van gezonde tussendoortjes.

‘Oog voor Lekkers’ werd gelanceerd in 2017 met steun van de Vlaamse overheid (beleidsdomeinen Landbouw en Visserij, Welzijn, Volksgezondheid en Gezin en Onderwijs), Europa en VLAM en in samenwerking met het Vlaams Instituut Gezond Leven, Vlaamse Logo’s en NICE.

Voor meer info
RCA PR I Beatrijs Wouters I Tel. +32 496 32 64 36 I [email protected] I www.rcapress.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.