“Leerlingen de smaak bijbrengen van lokaal lekkers”

Scholencampagne ‘Oog voor Lekkers’ focust op gezonde, milieuverantwoorde tussendoortjes

Zo enthousiast als de leerlingen van basisschool Klimop in Oostkamp smulden van de appelpartjes en wortelstengels deze ochtend, zo gretig hapten ook de schapen in de aangrenzende wei naar de fruitschillen en het groenteafval. In hartje West-Vlaanderen trok Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits ‘Oog voor Lekkers 2021-2022’ op gang, de scholencampagne die kleuters, kinderen en jongeren de smaak van gezonde voeding wil bijbrengen. “De goesting in lokale voeding is groter dan ooit. Oog voor Lekkers speelt hierop in met gezonde en milieuverantwoorde tussendoortjes op school.”

Pas eind deze week sluit de inschrijvingsperiode definitief, maar de teller staat deze week al op meer dan 1.200 scholen die deelnemen aan Oog voor Lekkers 2021-2022. Met deze subsidiecampagne willen de Vlaamse overheid en de Europese Unie gezonde eetgewoontes promoten, zowel op school als thuis. Nodig, want Vlaamse kinderen kiezen nog te vaak voor ongezonde tussendoortjes. De wekelijkse portie fruit, groenten en/of melk op school moet daar verandering in brengen.

In freinetschool Klimop lichtte landbouwminister Crevits het nieuwe Oog voor Lekkers-jaarthema toe: lokaal lekkers in elk seizoen, met gezonde én milieuverantwoorde tussendoortjes. Minister Crevits: “Tijdens de pandemie (her)ontdekten heel wat Vlamingen de verse producten van de boer om de hoek. Vandaag blijft de omzet van hoeveverkoop trouwens groeien, wat bewijst dat onze goesting voor lokale voeding groter is dan ooit. Die goesting moeten we vasthouden, en ik ben dan ook blij dat Oog voor Lekkers mee inzet op gezonde en milieuverantwoorde producten van bij ons.”

Inspirerend lesmateriaal
Oog voor Lekkers reikt de leerkrachten ook inspirerend lesmateriaal rond gezonde voeding aan, op maat van elke graad. Zoals een educatief pakket om voedselverspilling tegen te gaan, een app rond lokale, seizoensgebonden voeding, en speelse video’s waarin mascottes Slurp & Slice de leerlingen aanzetten tot nieuwe smaken proeven of een gezonde boterham klaarmaken.

Hilde Crevits: “Steeds meer scholen zijn vandaag bewust bezig met gezonde voeding. Een positieve evolutie, want jong geleerd is oud gedaan. Oog voor Lekkers wil scholen op een praktische en eenvoudige manier hierin steunen. Voor leerkrachten is dit meteen ook een ideaal aanknopingspunt om het over gezonde voeding te hebben.”

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits
Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits

Scholen kunnen nog tot en met 31 oktober intekenen voor 10 of 20 weken Oog voor Lekkers. Alle scholen uit het basisonderwijs (kleuter en lager), buitengewoon lager en buitengewoon secundair onderwijs komen in aanmerking voor subsidies. Voor alle praktische info over de campagne en de inschrijving via het e-loket van het Vlaams departement Landbouw en Visserij: www.oogvoorlekkers.be.

Meer info
RCA I Kirsten Van de Werf I 0492 12 77 54 I kirsten@rca.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.