Lommelse leerlingen quizzen ‘Oog voor Lekkers’ op gang

Scholenprogramma rond gezonde voeding moet kinderen betere eetgewoontes bijbrengen

Vlaamse jongeren drinken vandaag minder frisdrank en meer water dan vier jaar geleden. Daar tegenover staat dat er aanzienlijk minder groenten op hun bord liggen. Dat blijkt uit de resultaten van een studie over jongeren en gezondheid, uitgevoerd door de UGent in 2022. Met ‘Oog voor Lekkers’ – een steunmaatregel voor fruit, groenten en/of melk op school – bundelen Vlaanderen en Europa opnieuw de krachten om de leefomgeving van jongeren gezonder te maken. De leerlingen van basisschool Den Akker in Lommel trokken vanmorgen Oog voor Lekkers op gang met een interactieve quiz. Dat deden ze onder het wakende oog van presentatoren Sali Haidara en Gio Kemper, en van Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns.

Sali Haidara en Gio Kemper
Sali Haidara en Gio Kemper

Gezonde kennis van kinderen getest

Hoeveel weten 6- tot 12-jarigen over gezonde voeding? Dat testten Ketnet-actrice Sali Haidara en Nachtwacht-acteur Gio Kemper vanmorgen in Lommel. Basisschool Den Akker – ingekleed met strobalen én tractor voor de gelegenheid – vormde het decor voor de allereerste Oog voor Lekkers-quiz. Daarin namen groepjes leerlingen het sportief tegen elkaar op, luid toegejuicht door de mascottes Slurp & Slice. Uiteindelijk moesten de Melkmeesters en de Bessenbende de duimen leggen voor de Broccolibrigade!

Directrice Sonja Lathouwers van Den Akker: “De leerlingen hebben dat goed gedaan! Ik wil zeker ook de ambassadeurs Sali en Gio bedanken, om de nieuwsgierigheid van de kinderen te prikkelen op het gebied van gezonde voeding. De quizvragen waren heel leuk en leerrijk. Ideaal om op een speelse manier meer te weten te komen over gezonde, lokale voeding en de herkomst ervan. En uiteraard hoop ik dat alle leerlingen tijdens het schooljaar zo goed blijven recycleren als dat ze vandaag getoond hebben!”

Meer financiële steun

Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns gaf in Lommel het officiële startschot voor Oog voor Lekkers 2023-2024. Nog tot en met 31 oktober kunnen scholen uit het basisonderwijs (kleuter en lager) en het buitengewoon lager en secundair onderwijs zich inschrijven voor 20 weken ‘Oog voor Lekkers'. Minister Brouns hoopt het record van vorig schooljaar, toen meer dan 1.330 scholen deelnamen, straks opnieuw te verbreken. Concreet nam 47% van alle Vlaamse scholen deel, waardoor 41% van alle Vlaamse leerlingen gezonde tussendoortjes via Oog voor Lekkers kreeg.

Minister Brouns: “Steeds meer scholen proeven van het succes van Oog voor Lekkers, jaar na jaar stijgen de inschrijvingen. Dat is leuk om vast te stellen. Het stimuleren van gezonde tussendoortjes maakt deel uit van een gezond voedingsbeleid op school. Oog voor Lekkers ondersteunt dit niet alleen door jongeren gezonde tussendoortjes aan te bieden, maar helpt de leerlingen ook om gezonde keuzes te leren maken. Ik ben dan ook blij dat we de steunbedragen voor Oog voor Lekkers hebben kunnen verhogen met gemiddeld 20%.”

Net als vorig schooljaar kunnen scholen intekenen voor de wekelijkse verdeling van (biologisch) fruit, groenten en/of melk aan leerlingen. Nieuw is dat scholen sneller van start kunnen met het verdelen van de gezonde tussendoortjes (een week na inschrijving) en meer financiële steun krijgen (gemiddeld 20% hogere terugbetaling per portie). Hiermee zet Oog voor Lekkers in op het verlagen van de planlast in het onderwijs.

Minister Brouns: “Ook de volgende zes jaar zetten Vlaanderen en Europa hun inspanningen verder om kleuters, kinderen en jongeren gezonder te leren eten, zowel op school als thuis. We willen hen van jongs af aan de smaak van lekkere, lokale voeding bijbrengen. Oog voor Lekkers zet hierop in met seizoensgebonden producten én met speels lesmateriaal rond gezonde eet- en leefgewoontes. De leerlingen van Den Akker hebben alvast laten zien dat ze er goesting in hebben!” ​ 

Meer praktische info en inschrijving via oogvoorlekkers.be. ​ 

Voedingsgewoontes bij Vlaamse jongeren

Er is nog heel wat marge om jongeren gezonder te leren leven, dat blijkt ook uit nieuwe onderzoeksresultaten van ‘Jongeren en Gezondheid’ bij meer dan 20.000 Vlaamse jongeren tussen 11 en 18 jaar. De studie, uitgevoerd door onderzoekers van UGent in 2022, kadert binnen de vierjaarlijkse internationale HBSC-studie (Health Behaviour in School-aged Children).

Ten opzichte van de resultaten uit 2018, zijn er zowel positieve als negatieve evoluties. Zo evolueerde de water- en frisdrankconsumptie in gunstige zin. Meer jongeren drinken dagelijks water (van 86,4% in 2018 naar 87,6% in 2022) en minder frisdrank (van 24,1% naar 22,6%). De fruitconsumptie bleef vrij stabiel (van 37,5% naar 36,5%) maar het aandeel jongeren dat dagelijks groenten eet, neemt sterk af (van 61,9% naar 54,5%). Ook is er een sterke daling in het aandeel jongeren dat dagelijks ontbijt (van 68,6% naar 58,6%). Voor het eerst is er een kloof tussen jongens (63,8%) en meisjes (53,3%). Hoe ouder de jongere, hoe minder die ontbijt.

Met initiatieven zoals Oog voor Lekkers (basis en buitengewoon secundair) en Snack&Chill (secundair) wil Vlaanderen de leefomgeving van jongeren gezonder maken.


Over Oog voor Lekkers
Oog voor Lekkers is een Vlaams-Europees subsidieproject dat gezonde voedingsgewoontes wil promoten, zowel op school als thuis. Concreet krijgen kleuters, leerlingen van het lager onderwijs en leerlingen van het buitengewoon lager en secundair onderwijs 20 weken lang gezonde tussendoortjes op school: verse groenten, fruit en/of melk. Daarbij focust Oog voor Lekkers op lokale en seizoensgebonden producten. Sinds dit schooljaar kunnen scholen ook kiezen voor biologische producten.

Oog voor Lekkers is een samenwerking van Departement Landbouw en Visserij, Departement Zorg, VLAM, Vlaams Instituut Gezond Leven, NICE en Onderwijs.


Meer info en beelden
RCA I Marie Piton I +32 473 23 82 78 I [email protected]

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.